Szelektív hulladékgyűjtés

Szelektív hulladék fogalma:

Szelektív hulladékgyűjtésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor valaki a háztartásában keletkező, a számára már felesleges, de hasznosítható hulladékokat elkülönítetten gyűjti, és megfelelő módon adja tovább újra hasznosításra, - újra feldolgozásra. 
 

A szelektív hulladékgyűjtés célja:

  • a hulladék minél nagyobb arányú hasznosítása,
  • a hulladék újrahasznosításával másodnyersanyagok keletkeznek, amelyek felhasználásával különböző termékek állíthatók elő, 
  • a másodnyersanyagok felhasználásával természeti energiaforrásainkat (pl.: fa) kíméljük,
  • környezetünk védelme, annak terhelésének és szennyezettségének csökkentése.

Lakossági házhoz menő szelektív begyűjtésnek azt a begyűjtési módot nevezzük, amikor közvetlenül az ingatlanoknál történik a szelektív hulladékok begyűjtése. A begyűjtést akkor végzi el cégünk, ha az erre alkalmas, a társaság logójával ellátott világoskék zsákokat helyezik ki és az általunk megadott szelektív hulladéktípusokat helyezik el bennük. 


Ezzel a gyűjtési módszerrel a következő hulladékokat gyűjthetik:


Papírhulladék: Tiszta csomagolópapír, újságpapír, reklámkiadványok, kisebb papírdobozok összehajtva (szennyeződésektől, ételmaradékoktól mentesen). 
Műanyaghulladék: Ásványvizes, üdítőitalos PET palack, kupak nélkül, összelapítva.
Fémhulladék: Alumínium italdoboz, összelapítva. 

 

A lakosság számára ingyen biztosítunk szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas világoskék színű zsákot. Munkatársaink ugyanannyi üres zsákot helyeznek a postaládába, amennyit az elszállításra kihelyeztek az ingatlan elé (Kérjük, beazonosítható legyen a fogyasztási hely). Kérjük a zsákok hatékony használatát, azaz a belehelyezett hulladékokat tapossák laposra, mert a zsákok legyártása a városi költségvetést terhelik.