Hulladékkommandó Járőrszolgálat

 2015. április 1.

Röviden szeretnénk bemutatni a Vecsési Hulladékkommandót.

2015 tavaszán  Rózsa Balázs (Köbiztonsági és Környezetvédelmi Osztály) és a vecsési Kispatak Egyesület közreműködésével jött létre a Hulladékkommandó Vecsésen. Kezdetben a százhalombattai  hulladékkommandó segítségével dolgoztak. Almássy Tamás(✝) és Krojher Gabriella segítségével nagyon gyorsan önállóvá tudott válni a Vecsési Hulladékkommandó, amely ma már  képes önálló akciók megszervezésére is.

A Vecsési Hulladékkommandó önálló járőr, megfigyelési, illetve szemétszedési akciókat szervez. Akcióikat rendszeresen segíti a Közterület Felügyelet, a Mezőőrség, a Vecsési Városgondnok, a Vecsési Rendőrőrs, valamint a  Vecsési Települési Polgárőr Egyesület. A rendőrség és a polgárőrség akcióiban is rendszeresen vesznek részt.

A közös akciók során
  • a Közterület felügyelet több esetben is kiszabott bírságot,
  • a Városgondok új szemétszállítási szerződést tudott kötni,
  • több esetben is megtalálták az elkövetőt, aki saját maga szedte össze a kidobott hulladékát.

A Vecsési Hulladékkommandó négy iskolával van szerződésben annak érdekében, hogy segíthessék a diákokat az 50 óra kötelező közösségi szolgálat teljesítésében. Abban az esetben, ha bejelentést kapnak illegálisan lerakott hulladékokról, napokon belül kimennek a helyszínre, átnézik a lerakatot és szükség esetén feljelentést tesznek, ill. össze is szedik a kihelyezett hulladékot.

A Hulladékkommandó tagjai olyan vecsési lakosok, akik a szívükön viselik a város tisztaságát. Önként felajánlják  munkájukat, gépjárművüket, utánfutójukat annak érdekében, hogy a város élhetőbb legyen,  hogy mind az itteni lakosok, mind a látogatók minél kevesebb utcára, ill. természetbe kidobott szeméttel találkozzanak.

Sajnos hiába a sok önkéntes kétkezi munka, a Vecsési Hulladékkommandó működése költségekkel, kiadásokkal jár. Ilyen költségek pl. a védőkesztyűk, az utánfutó bérlés, üzemanyag költség, nyomdai költségek, hulladékos zsákok, adott esetben hulladéklerakás költsége, stb. Emellett tervben van egy rendezvénysátor beszerzése, hogy különböző rendezvényeken népszerűsíthessék - főként a fiatalok körében - a környezettudatos életmódot. A Vecsési Hulldékkomandó hisz abban, hogy a legjobb eredményt a fiatalok ismereteinek bővítésével lehet elérni.


 A szervezethez bárki csatlakozhat,
aki elég környezettudatos.

 

A tagfelvétel folyamatos.

 

Jelentkezés az alábbi címen:
hulladekkommandovecses@gmail.com

 

Kérjük, csatlakozzon Ön is önkéntes csapatukhoz!

 

Elkészült honlapunk is:
Vecsési Hulladékkommandó

 

 EGY LEHETŐSÉG
VECSÉS TISZTA KÖRNYEZETÉNEK MEGÓVÁSÁÉRT:

 

Támogassa adója 1%-ával a Hulladékkommandó Vecsés működését!

A nyilatkozat az alábbi linken letölthető és nyomtatható: